Semak No Telefon Tak dikenali Secara Detail

Posted on

Nomor telefon yang tidak dikenali adalah nomor telefon yang muncul di layar telefon bimbit anda, tetapi anda tidak tahu siapa pemiliknya. Terdapat beberapa cara untuk menangani nombor telefon yang tidak dikenali, antaranya: Jangan mengangkat panggilan: Jika anda tidak kenal dengan nombor telefon yang muncul di layar telefon bimbit anda, anda boleh memilih untuk tidak mengangkat panggilan tersebut. Anda boleh menunggu dan melihat jika nombor telefon tersebut meninggalkan pesanan suara atau menghantar mesej teks selepas panggilan.

Periksa nombor telefon menggunakan aplikasi pencarian nombor telefon: Anda boleh mencuba mencari nombor telefon menggunakan aplikasi pencarian nombor telefon seperti Getcontact, Truecaller, Whitepages, atau Mr. Number. Aplikasi ini boleh membantu anda mengenal pasti nombor telefon yang tidak dikenal dan memberikan maklumat tentang pemilik nombor telefon dan lokasi.

Cara Semak No Telefon Tak dikenali Guna Getcontact

Cara memasang GetContact Apl GetContact tersedia pada Android dan iPhone. Secara umum, langkah-langkah untuk memasang GetContact di Play Store dan App Store adalah sama. Begini cara memasang aplikasi GetContact pada telefon bimbit anda untuk semak no telegon tak dikenali secara detail:

semak no telefon tak dikenali
 1. Muat turun aplikasi GetContact di Play Store atau App Store
 2. Masukkan aplikasi, klik “Setuju & Teruskan”
 3. Klik “Mulakan Sekarang” Benarkan
 4. GetContact mengakses telefon dan kenalan mudah alih anda dengan mengklik “Teruskan ”
 5. Log masuk menggunakan Google , Facebook, atau e-mel Pilih langkah pengesahan, anda boleh menggunakan WhatsApp atau Telegram
 6. Selepas pengesahan selesai, aplikasi Getcontact boleh digunakan untuk menyemak nombor telefon atau menyekat spam

Cara menyemak nombor yang tidak dikenali Berikut adalah cara menggunakan GetContact untuk mengetahui nama atau tag nombor yang tidak diketahui:

 1. Salin nombor yang anda ingin cari
 2. Buka aplikasi GetContact
 3. Dalam medan carian pada jenis menu Getcontact utama atau tampal nombor yang ingin anda cari Klik “Cari” atau “Cari”
 4. Nama atau teg nombor itu akan muncul

Untuk mengetahui butiran teg lain yang dibenamkan dalam nombor itu, pilih “lagi teg” Jika nombor memanggil anda mendakwa sebagai A, tetapi dalam nama dan teg banyak yang memberikan nama B, maka nombor itu perlu disyaki.

Anda boleh menggunakan aplikasi lain macam Truecaller, Whitepages, atau Mr. Number, Whoscall, whosenumber.info, Whos Number Is This untuk semak no telefon tak dikenali. Cara menggunakan aplikasi tersebut sama macam menggunakan getcontact.

Cara Lain :

 1. Gunakan mesin carian online: Anda juga boleh mencuba mencari nombor telefon yang tidak dikenal menggunakan mesin carian online seperti Google. Taipkan nombor telefon yang tidak dikenal di mesin carian dan lihat jika terdapat maklumat yang tersedia tentang nombor telefon tersebut.
 2. Blokir nombor telefon: Jika nombor telefon tersebut terus mengganggu anda, anda boleh memilih untuk memblokir nombor telefon tersebut agar tidak dapat menghubungi anda lagi. Setiap telefon bimbit mempunyai cara yang berbeza untuk memblokir nombor telefon, tetapi umumnya anda boleh melakukannya melalui tetapan panggilan atau kenalan di telefon bimbit anda.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa tidak semua nombor telefon dapat ditemui dan maklumat yang ditemui melalui cara pencarian di atas tidak selalu tepat. Sentiasa berhati-hati dan jangan berkongsi maklumat peribadi atau membalas panggilan atau mesej dari nombor telefon yang tidak dikenali jika anda tidak pasti dengan asal usulnya.