Semak Baki Akaun Affin Bank Online

Posted on

Ada pelbagai cara untuk mengetahui atau semak baki akaun affin bank. Affin Bank Berhad ialah sebuah bank komersial yang beribu pejabat di Kuala Lumpur, Malaysia. Ia ditubuhkan pada tahun 2001 hasil daripada penggabungan antara Perwira Affin Bank Berhad dan BSN Commercial (M) Berhad. Affin Bank menyediakan pelbagai produk dan perkhidmatan kewangan termasuk perbankan peribadi dan perniagaan, perbankan pelaburan, pengurusan kekayaan, perbankan Islam, dan perkhidmatan perbankan digital.

Bank ini mempunyai rangkaian cawangan dan terminal perkhidmatan sendiri di seluruh Malaysia, serta platform perbankan dalam talian dan aplikasi perbankan mudah alih. Affin Bank berkomitmen untuk menyediakan penyelesaian berorientasikan pelanggan dan telah menerima beberapa anugerah untuk produk dan perkhidmatannya, termasuk Anugerah Bank Digital Terbaik di Malaysia di Anugerah Majalah Perniagaan Antarabangsa 2020.

semak baki akaun affin bank

Akaun Bank Affin

Untuk membuka akaun di Affin Bank, anda perlu mengemukakan dokumen-dokumen yang diperlukan seperti Kad Pengenalan atau Pasport, bukti alamat terkini, dan segala dokumen sokongan yang diperlukan seperti borang permohonan. Anda juga perlu menyerahkan wang deposit yang diperlukan untuk membuka akaun.

Affin Bank menawarkan pelbagai jenis akaun, termasuk akaun simpanan peribadi, akaun simpanan pelajar, akaun simpanan syariah, akaun perniagaan, dan banyak lagi. Anda boleh mengunjungi laman web Affin Bank atau menghubungi mereka untuk maklumat lanjut mengenai jenis akaun yang tersedia dan syarat-syarat pembukaan akaun.

Affin Bank juga menawarkan perkhidmatan perbankan dalam talian yang membolehkan anda mengakses akaun anda dari mana-mana sahaja dan pada bila-bila masa, serta perkhidmatan perbankan mudah alih yang membolehkan anda membuat transaksi dengan mudah menggunakan telefon pintar anda.

Semak Baki Akaun Affin Bank

Anda boleh menyemak baki akaun Affin Bank anda melalui beberapa cara:

Internet banking

  • Sila Buka laman https://rib.affinonline.com/rib/pb/logon
  • log masuk dengan ID pengguna dan kata laluan Anda.
  • Pilih menu Maklumat Akaun – Simpanan dan Akaun Semasa
  • pilih maklumat Baki., Baki akan muncul secara detail

Note : Anda mesti melakukan pendaftarran dahulu untuk menggunakan internet banking di cawangan atau atm

Semak Baki Akaun Affin Bank Melalui ATM

  1. Masukkan kad ke mesin ATM, Pilih bahasa dan PIN ATM Anda
  2. Pilih Menu Transaksi Lain, >>maklumat Baki
  3. Muncul baki Anda dilayar ATM

Cara lain :

  1. Terminal perkhidmatan sendiri: Anda boleh menggunakan terminal perkhidmatan sendiri di cawangan Affin Bank untuk menyemak baki akaun dan melakukan transaksi lain seperti pembayaran bil dan pengeluaran wang.
  2. Pusat Panggilan: Anda boleh menghubungi Pusat Panggilan Affin Bank untuk menyemak baki akaun dan mendapatkan maklumat lanjut mengenai akaun anda.

Baca lain : Semak baki akaun BSN

Pastikan anda mempunyai nombor akaun dan maklumat pengenalan diri yang diperlukan sebelum menggunakan mana-mana cara di atas untuk menyemak baki akaun Affin Bank anda.