4 Cara Share Kredit Celcom Guna SMS & Apps 2023

Posted on

Tidak semua pengguna kad celcom tahu macam mana cara share kredit celcom ke pengguna lain. Pengkhitmatan ini sangat memberi kemudahan kepada pelanggan yang sedang dalam masa kecemasan tidak bisa membeli top up kredit segera. Anda boleh memindahkan kredit kepada kawan, ibu bapa, atau budak-budak sebagai satu bentuk perhatian Anda.

Celcom membenarkan pengguna untuk melakukan pengalihan kredit atau ‘credit transfer’ kepada pengguna lain yang menggunakan perkhidmatan Celcom. Celcom tidak membenarkan pengguna untuk melakukan pengalihan kredit ke rangkaian telekomunikasi lain seperti Maxis, Digi, Umobile atau syarikat telekomunikasi lain. Pengalihan kredit hanya dibenarkan dalam rangkaian Celcom sahaja.

Sila ambil perhatian bahawa caj pengalihan kredit celcom ke pengguna celcom lain akan dikenakan untuk setiap transaksi. Jumlah caj tersebut mungkin berbeza-beza bergantung kepada jumlah kredit yang dipindahkan. Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai caj pengalihan kredit dan terma-terma lain daripada Celcom.

Syarat dan terma

  • Pelanggan mesti berada di Malaysia saat share
  • Pelanggan bahru telah menjadi pelangga lebih dari 1 bulan dan menghabiskan kredit RM10 sebelum memenuhi boleh pengkhidmatan Celcom Credit Share.
  • Anda mempunyai baki kredit minimum RM2 untuk menggunakan Celcom Credit selepas di share. Macam Anda punya RM 10, maka lepas share baki kredit mesti minimal RM 2
  • Jika share berjaya, tranfertor dikenakan caj 50 sen dan requestor dikenakan 20 sen dan pemerima tidak dikenakan caj. Caj terpotong otomatis daripada baki kredit Anda.
  • Pelanggan dalam tempoh tenggang atau tidak aktif 50 hari atau tanpa saldo kredit Celcom masih dapat menerima transferan kredit.
  • Maksimal transfer RM25

Cara Share kredit Celcom

Cara share kredit celcom boleh dilakukan melalui cara berikut ini :

cara share kredit celcom

Share Kredit Celcom Melalui USSD Dial

Ketik di skrin handphone pada menu dial Anda : *365*3# lalu dial, pilih 1 transfer credit dan 2 to request credit. Masukan jumlah kredit yang di share.

1. Share Kredit Celcom melalui SMS

Taip RM<amount> lalu kirim ke<mobile number>, contoh RM10 send to 10197889356

2 Request Kredit

JRQ RM<amount> kirim ke<mobile number>, contoh RQ RM10 kirim ke 10197889356

3 Share kredit diatas RM10

Jika Anda mahu share kredit antara RM11 hingga RM25,daftar dahulu dengan cara taip :
CAT <space>6 Character Password <space> Mother’s name kirim ke 1019

Selanjutnya lakukan transfer kredit celcom :
Taip RM<amount> kirim ke<mobile number>, contoh RM25 send to 10197889356

4. Share Via Celcom Life

Anda juga boleh menggunakan aplikasi Celcom Life untuk mengalihkan kredit.

  • Muat turun aplikasi Celcom Life dari Google Play Store atau App Store
  • log masuk ke akaun anda.
  • Pilih menu ‘Transfer Kredit’ dan ikut arahan yang diberikan pada skrin untuk menyelesaikan transaksi.

Tempoh kredit yang aktif untuk penerima :

Credit AmountValid for
RM1.00 – RM2.001 day
RM3.00 – RM25.003 days

Baca lain : Cara top up kredit celcom

Pastikan anda memasukkan nombor telefon penerima dengan betul dan pastikan bahawa terdapat kredit yang mencukupi dalam akaun anda untuk melakukan pengalihan kredit. Kedangan pengkhitmatan share atau tranfer kredit memberi kemudahan bagi pelanggan celcom. Terima kasih celcom.